Het is niet de coach die een programma of een proces oplegt aan de klant. Een effectieve coach brengt de visie en waarden van de klant aan het licht en samen creëren ze een nieuw proces dat het zelfrealiseren van de geloofsovertuigingen en verandering mogelijk maakt.
- Faciliteert de coach werkelijk of glijdt hij weg in aanleren en vertellen?
- Werkt de coach met de klant op een holistische manier, als één systeem bestaande uit geest – lichaam – emoties?
Legt de coach zijn eigen lineair proces op of kan hij zich op creatieve wijze aanpassen aan de unieke verwerkingsmodaliteitstijl van de klant
Geeft de Coach op professionele manier aan waar de grenzen en expertise liggen in de kunst van het begeleiden?
Er zijn verschillen en onderscheidingen tussen de andere professionele modaliteiten en coaching. Meestal worden deze aanzien voor coaching – maar coaching gaat eigenlijk over het begeleiden. De andere modaliteiten zijn Consulten (raad geven), Mentoring (leiden vanuit ervaring), Training (leren) en Counseling (problemen oplossen) deze zijn allemaal verschillend van coaching. Een getrainde coach kent deze verschillen en weet hoe hij de lijn moet trekken tussen deze verschillende beroepen en weet dan ook wanneer en hoe hij moet doorverwijzen.
- Hoe maakt de Coach het verschil tussen Consulting, Mentoring, Training, Counseling en Coaching?
- Welke specifieke training en niveau van expertise heeft de Coach in het begeleiden?
- Hoe zal de Coach met je omgaan wanneer je iets anders nodig hebt dan begeleiding?
Past de Coach de princiepen en waarden van Coaching toe in zijn eigen leven?
Omdat Coaching een zeer persoonlijke en ervaringsgerichte discipline is, zal een goed getrainde Coach zelf Coaching ervaren hebben en zelf een coach hebben voor zijn eigen groeiende ontwikkeling. Dit laat het belang zien van de congruentie die een professionele Coach heeft in het “bewandelen van zijn eigen uitspraken”.
- In welke mate doet de Coach wat hij zegt?
- Welke persoonlijke successen heeft de coach ervaren in het bekomen van zijn eigen doelen, groei en ontwikkeling in zijn eigen leven?
Creëert de coach de juiste relationele context?
De magie van Coaching gebeurt vanuit een dynamische communicatie en in een sterk coaching partnership. Dit brengt het belang van de relatie tussen klant en coach aan het licht. Is de coach in staat een omgeving te creëren van vertrouwen, veiligheid, kwetsbaarheid en openheid voor beide partners.
- Hoe veilig voel jij je in de omgeving die de Coach creëert?
- Wilt de coach echt bij je zijn?
- Hoe goed voelt de aanwezigheid van de coach aan, ben je echt graag bij je coach?
Heeft de Coach de Sleutelcompetenties en Coachingvaardigheden om effectief te kunnen optreden?
Wanneer je Coaching als buitenstaander bekijkt, lijkt het alsof Coaching gemakkelijk en eenvoudig is – juist maar praten, maar er zijn hoogstaande competenties van luisteren, vraagstelling, geven van feedback en nog vele andere vaardigheden nodig om Coaching te kunnen waarmaken. Een Professionele Coach heeft specifieke training genoten, is geaccrediteerd en werd gebenchmarked in 25 competenties.
- Heeft de Coach de nodige competenties in de 7 Coaching kernvaardigheden?
- Heeft de Coach de nodige competenties in de 9 vaardigheden om te begeleiden?
- Heeft de Coach de nodige competenties in de 9 meer geavanceerde Coaching vaardigheden?
- Weet de Coach hoe een ongrijpbare vaardigheid te benchmarken zodat deze vaardigheid concreet en specifiek wordt qua gedrag?
Ben jij klaar, heb jij het nodige om een coaching relatie aan te gaan?
Niet iedereen is klaar voor intimiteit, verplichtingen en het verantwoordelijk gedrag dat leidt naar een winnende coaching relatie, niet iedereen is coachbaar. Coachbaarheid vraagt dat je volledig deelneemt aan het proces, een proces dat je uitdaagt, opent, waar je eigen dromen gevolgd worden, waar je naar je eigen waarden leeft en jezelf niets te kort doet. Dit zijn de dingen die maken dat een Coaching relatie een succes wordt of niet.
- Ben je klaar om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen, gedachten, gevoelens en acties?
- Ben je bereid opdrachten uit te voeren tussen sessies?
- Ben je bereid om uit je eigen comfortzone te gaan en te doen wat nodig is om je doelen te bereiken?